Centre de zi
Centrele de zi sunt rețeta noastră pentru o comunitate sănătoasă, în care niciun copil nu este lăsat în urmă. Beneficiarii centrelor comunitare sunt copii cu rezultate şcolare proaste şi cu probleme de comportament /de incluziune şcolară. Fără sprijinul potrivit nevoilor lor şi oferit în mod constant, majoritatea acestor copii şi adolescenţi va avea de a face cu probleme grave precum: abandonul şcolar, lipsa unei calificări profesionale, lipsa unui loc de muncă/ a unui loc de muncă bine plătit, frustrări, probleme emoţionale şi comportamentale, marginalizare, dependenţă de servicii sociale. În concluzie: sărăcie.
Din experiența pe care am acumulat-o lucrând cu copii instituționalizați și din familii vulnerabile am ajuns la o ofertă complexă de servicii pe care le oferim în centrele noastre de zi, ofertă care include sprijin pentru nevoi de bază (o masă caldă, haine, încălțăminte, servicii stomatologice) dar și pentru nevoi care țin de educație (suport la teme, meditații la română și matematică, ore de engleză)și de confort emoțional (consiliere psihologică și psihopedagogică, ateliere de dezvoltare personală, excursii și tabere). De-a lungul timpului am aplicat această rețetă în mai multe comunități – Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Viișoara – în județul Cluj, Alba-Iulia – în județul Alba, Oradea și Popești – în județul Bihor – adaptând-o condițiilor specifice și de fiecare dată și-a demonstrat eficiența.

În acest moment sunt funcționale centrele de zi din Cluj-Napoca, dar visul nostru este să vedem câte un asemenea centru în fiecare cartier din orașele mari, în fiecare oraș mic și – de ce nu? – în fiecare comună din România. În acest fel comunitățile noastre ar fi mai sănătoase, mai sigure și mai fericite.

Centrul de zi Everychild Cluj-Napoca
EveryChild este primul centru comunitar de zi deschis în Cluj-Napoca, în 2001.
Pe lângă servicii specializate – asistență socială, consiliere, asistență psihopedagogică, asistență educațională și activități de dezvoltare personală – am avut grijă să facem din EveryChild un spațiu sigur pentru cei aproximtiv 45 de copii vulenrabili pe care îi asistăm anual, un loc în care aceștia să-și dorească să vină și să petreacă timp împreună, alături de adulți care au încredere în ei.

Principalul nostru obiectiv la EveryChild este prevenirea abandonului și eșecului școlar, ca soluție de reușită în viață a copiilor vulnerabili. În acest scop, oferim servicii acreditate și licențiate de tipul:

  1. Asistenţă socială.
  2. Asistenţă psihopedagogică.
  3. Sprijin la teme.
  4. Meditaţiile la limba şi literatura română şi matematică.
  5. Monitorizarea evoluţiei şcolare.
  6. Orientare şcolară.

REZULTATE 2018 (ultima perioadă raportată)

  • 98,2% dintre copii și-au continuat studiile. Un elev a abandonat școala.
  • 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit situaţia şcolară şi nivelul de cunoştinţe şi și-au însuşit deprinderi eficiente de învăţare.
  • 75% dintre copii și-au îmbunătăţit gradul de incluziune şcolară prin îmbunătățirea abilităților de relaționare.
Centrul de zi Clujul are Suflet
Centrul de zi Clujul are Suflet este dovada vie că șansele de reușită în viață a unor tineri vulnerabili cresc direct proporțional cu gradul în care se implică comunitatea în sprijinirea lor.
Finanțarea oferită de-acum tradițional de Banca Transilvania, care a „înfiat” acest proiect, efortul specialiștilor angajați la centru, contribuția diferitelor instituții (școli, Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) și organizații neguvernamentale (Serviciul De Ajutor Maltez, Asociaţia Preventis, Fundaţia ALIAT, Organizaţia Studenţilor Medicinişti, Asociaţia Mundia etc) pe care le-am cooptat în proiect și plusul de valoare adus de mentorii înrolați pentru a-i sprijini unu la unu pe tineri, ne-au ajutat ca în 2018 să oferim suport unui număr de 327 de tineri, 68 dintre ei fiind membri noi ai comunității noastre cu suflet.

REZULTATE 2018 (ultima perioadă raportată)

  • 189 dintre cei 327 de tineri au obţinut cel puţin unul dintre rezultatele aşteptate (conform obiectivelor stabilite pentru o perioadă de 6 luni).

  • 19 tineri s-au înscris la cursuri de calificare de 6 luni, ca mecanic auto, instalator, barman, frizer,  bucătar, coafor, tehnician maseor și manichiuristă-pedichiuristă.

  • 84 de tineri au avut locuri de muncă în această perioadă, fie sezoniere, fie de lungă durată. Interesul tinerilor pentru independența financiară față de familie este tot mai crecut în ultimii ani.

  • din cei 101 tineri aflați în risc de eșec școlar, 97 au promovat  anul școlar 2017 – 2018.

  • 8 tineri au susținut examenul de Bacalaureat în luna iulie. 

  • 87 de elevi şi-au îmbunătăţit performanţele şcolare, având  note/ medii mai bune la unele materii la care întâmpinau dificultăţi.

  • 89 de tineri  şi-au identificat interesele şi aptitudinile în cadrul activităţilor de orientare şcolară şi profesională, fapt ce le va facilita  decizia de carieră, la timpul potrivit.

  • 43 de adolescenţi au adoptat şi / sau menţinut un stil de viaţă mai sănătos, manifestând comportamente protectoare (reducerea consumului de tutun, evitarea unor alimente şi băuturi nesănătoase pentru organism, efectuarea igienei personale în mod regulat).
Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie

Strada René Descartes 6, Cluj-Napoca

0264-594893

0364/ 801 008

frccf@frccf.org.ro