Voluntari de peste mări și țări la EveryChild
Odată cu începerea anului școlar 2019-2020, am primit ajutoare noi la Centrul de zi EveryChild: Isabella Melissa Dønkjær, din Danemarca și Diana Branco, din Portugalia. Amândouă au venit în România pentru 10 luni, să facă voluntariat. Cu copiii de la EveryChild vor face engleză în fiecare luni și vineri, dar au acceptat și provocarea de a se implica în adunarea de fonduri pentru Centru.
Bella (28 de ani) a ales să facă treaba asta pentru că vrea să devină învățătoare și vrea să învețe, din această experiență, cum le poate fi alături copiilor vulnerabili. Diana (25 de ani) este farmacistă dar, după ce participat la primul program Erasmus (a stat aproape trei luni în Amsterdam), nu-și mai vede viața fără voluntariat și fără călătorii prin toată lumea. La primele întâlniri, Bella și Diana le-au povestit copiilor despre ele și despre țările de unde au venit, iar primele reacții ale micuților – care s-au străduit să spună măcar câteva cuvinte în engleză – le dă speranța că efortul lor nu va rămâne nerăsplătit.

Înaintea lor, copiii de la EveryChild au învățat engleză de la Karla Marszalik și Juraj Petrík, care au ajuns și ei la Cluj din dorința de a face bine. În afară de orele de engleză, ei i-au însoțit pe copii la colindat, la cinema, la ieșirile de vineri; au ajutat la servirea mesei, s-au implicat în atelierele hand made, au ajutat copiii la teme. Pentru a-i ajuta pe copii să învețe engleză au apelat la tot felul de jocuri de mimă, concursuri, activități care includ mișcare.

Karla (23 de ani) este poloneză și a ales să facă un an de voluntariat peste granițe imediat ce și-a terminat studiile în Sănătate Publică. A făcut voluntariat și în timpul facultății – a predat engleză un semestru în Olanda și 2 luni în Ucraina. Pentru Juraj (30 de ani) care locuiește în Slovacia, a fost prima experiență de voluntariat: „Eram contabil, dar nu eram fericit cu ceea ce făceam. Oricât de naiv sună – îmi doream să fac ceva bun pentru ceilalți. Așa am decis să fac voluntariat. România a fost propunerea organizației care m-a ajutat în acest sens, dar sunt fericit că am venit aici”, spune el.

Pentru că amândoi sunt din Europa de Est, România nu le-a oferit un peisaj foarte diferit față de ceea ce au acasă, însă au fost șocați să descopere că într-un oraș atât de bogat precum Clujul există o zonă atât de săracă și marginalizată ca Pata Rât. Deși năzdrăvanii de la EveryCHild le-au pus de multe ori răbdarea la îndoială, Karla și Juraj s-au bucurat să vadă evoluția copiilor – „poate mai puțin la engleză, dar cu siguranță în atitudine și comportament”.

Voluntarii internaționali sunt găzduiți prin Serviciul European de Voluntariat, în cadrul proiectului „EVS Seeds” coordonat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și co-finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene.

Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie

Strada René Descartes 6, Cluj-Napoca

0264-594893

0364/ 801 008

frccf@frccf.org.ro