Prieteni la înălțime

Inițiativa unui italian s-a transformat într-o frumoasă relație de prietenie între copiii vulnerabili de la Centrul de zi EveryChild și piloții și însoțitorii de bord de la Wizz Air Cluj.

S-a întâmplat în noiembrie: prietena noastră Raimonda Boian, de la O masă caldă, ne-a sunat să ne întrebe dacă le-ar face plăcere copiilor de la EveryChild să urce la bordul unui avion. „Au venit să gătească la noi câteva însoțitoare de bord și m-au întrebat dacă știu niște copii care nu au mai fost cu avionul și ar aprecia o vizită într-o aeronavă. Imediat m-am gândit la voi”, ne-a spus Raimonda.

Din acel moment au început demersurile – am aflat că inițiativa îi aparține lui Simone Rukauer, un pilot cu peste 4000 de ore de zbor la activ, care lucrează la Wizz din 2015. Simone a văzut ceva similar într-o altă țară din Europa de Est și din acel moment și-a dorit să replice evenimentul la Cluj.

O vizită la aeroport nu se organizează însă cât ai bate din palme – pe lângă toate aprobările necesare pentru a avea acces în Turnul de Control, la Punctul de Control și pe autobuzul care transportă pasagerii, trebuia să ținem cont și de faptul că singura zi în care puteam urca la bordul unei aeronave era joia, când Wizz Air are mai puține zboruri, iar unul dintre avioane rămâne garat la aeroportul din Cluj după-amiaza.

Când ne-am dat seama că nu vom reuși să le facem această bucurie copiilor înainte de Crăciun, cum ne-am propus inițial, i-am invitat pe Simone și pe colegii lor într-o vizită la noi la Centru, pentru a ne cunoaște mai bine. A fost una dintre cele mai frumoase întâlniri de care au avut parte copiii, mai ales că invitații au obținut aprobarea de a purta uniforma oficială :). A mai urmat și o ieșire la pizza, tot la invitația celor de la Wizz și, în 23 ianuarie, s-a întâmplat vizita la aeroport.

Odată ajunși la aeroport am vizitat Turnul de Control, unde am avut ocazia să vedem decolând două aeronave; am primit boarding pass-uri; am trecut printr-un punct de control; am așteptat cuminți autobuzele și am urcat la bordul aeronavei. Au fost alături de noi aproape toți angajații Wizz Air care nu erau de serviciu în acel moment – ne-au răspuns la toate întrebările, ne-au arătat exteriorul și interiorul navei, ne-au invitat în carlingă, au simulat pentru noi protocolul de decolare și ne-au servit o gustare pe care nu o vom uita curând. Pe parcursul vizitei am aflat și cum putem debloca pe cineva care se închide (intenționat sau din greșeală) în toaletă. Nu insistați: am promis că nu mai spunem altora secretul 😉

Povestea noastră de prietenie cu cei de la Wizz nu se va termina aici, pentru că am programat împreună o ieșire cu bicicletele, iar Simone a promis că revine cu o supriză pentru copiii de la EveryChild. 

Un lucru este sigur: ori de câte ori aud un avion, copiii noștri ridică privirea și fac cu mâna, dacă văd pe fuselaj culorile prietenoase ale Wizz.

Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie

Strada René Descartes 6, Cluj-Napoca

0264-594893

0364/ 801 008

frccf@frccf.org.ro