Mihai cel de încredere

Cel mai vechi centru al nostru, EveryChild, care funcționează din 2001 Cluj-Napoca, găzduiește anual 45 de copii. Din noiembrie 2018, până în septembrie 2019, Centrul EveryChild a fost coordonat de Mihai Daniel, a cărui poveste poate oferi oricui o sursă de inspirație.

După ce a abandonat școala la 16 ani – din motive familiale – și a muncit 10 ani în Ungaria, în domeniul construcțiilor, MIhai s-a ambiționat să termine liceul, pentru că își dorea cu orice preț diploma de Bacalaureat. Unii cunoscuți l-au luat peste picior: „Ce, măi Mihai, nu-ți alunecă trafaletul pe perete fără Bac?”, dar alții l-au încurajat. Când și-a luat Bac-ul cu o notă peste 9, s-a întrebat serios cum ar fi să facă și o facultate. „M-am gândit la ce mi-ar plăcea și aveam două opțiuni – Sociologie și Asistență Socială”, spune el. În cele din urmă a ales Asistența Socială și, deși i-a fost greu să se împărtă între muncă și cursuri, s-a bucurat de fiecare materie și de fiecare examen pentru că, spune el, „altfel înveți când îți place și știi de ce o faci”. Și deși în facultate se gândea că i-ar plăcea să lucreze cu persoane fără adăpost, acum nu se poate imagina altfel decât în preajma copiilor. „Relaționez foarte bine cu ei pentru că am fost în situația lor și știu exact prin ce trec”, spune el.

Acum, Mihai face anchetele sociale care ne ajută să alegem cea mai potrivită intervenție în cazul fiecărui copil. El vizitează familiile acestora, pentru a le înțelege mai bine situația, dar și școlile în care învață, stabilind legături cu profesorii, astfel încât la Centru să primească exact ajutorul de care au nevoie pentru a recupera întârzierile de învățare.
Copiii de la Centru îl privesc ca pe un frate mai mare – știu că este alături de ei când au nevoie și îl ascultă atunci când le spune ce au de făcut. Iar acest statut se obține într-un singur fel: câștigându-le respectul și încrederea.

Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie

Strada René Descartes 6, Cluj-Napoca

0264-594893

frccf@frccf.org.ro